Przed wizytą
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej trzech wybranych dni(w tym jeden weekendowy). Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą i alkoholem). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać:
1. godzina
2. produkt
3. wielkość / ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12.00 jabłko, średnie
12.40 kawa z mlekiem 3,2%, kubek
14.00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Im precyzyjniej określisz skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gram. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast "Bułka z masłem" zapisz lepiej "bułka pszenna" oraz "masło extra". Ważne jest także, aby nie pomijać zapisywania niektórych produktów, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
W celu uzyskania najdokładniejszego wyniku badania należy pamiętać o przygotowaniu do badania:
- w dniu wizyty nie należy spożywać ciężkostrawnych potraw,
- 3h przed wizytą nie należy spożywać posiłków, ani płynów,
- pomiar powinien być wykonany co najmniej 12h po intensywnym wysiłku
- nie należy spożywać alkoholu co najmniej 12h przed wizytą
- w dniu pomiaru nie należy zakładać rajstop, gdyż pomiar wykorzystuje się boso (dotyczy kobiet)
- w przypadku kobiet jeżeli pomiar składu ciała wypada w okresie menstruacji, termin wizyty zaleca się przesunąć na inny dzień
Aby ułatwić nam pracę i zapewnić sobie maksimum korzyści z wizyty w Poradni, przed spotkaniem z dietetykiem warto przygotować:
- listę aktualnie zażywanych leków i suplementów diety wraz z dawkowaniem
- wyniki ostatnio przeprowadzonych badań laboratoryjnych
Najistotniejsze w profilaktyce żywieniowej są następujące analizy:
- morfologia (badanie ogólne krwi)
- lipidogram (cholesterol całkowity, LDL, HDL, triglicerydy)
- glikemia na czczo
- hemoglobina glikowana
- hormon (TSH, FT3, FT4, aTpo, aTg)
Jeżeli cierpisz na chorobę przewlekłą i posiadasz wskazania lekarskie nie zapomnij zabrać ich ze sobą. Diety w schorzeniach wymagających ścisłych modyfikacji żywieniowych (choroby układu pokarmowego, niewydolność nerek itp.), dlatego przygotowujemy je wyłącznie na podstawie konkretnych zaleceń lekarskich.