Testy na nietolerancję pokarmową
Czym są nietolerancje pokarmowe?
Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.
Nie stwierdzono, aby nietolerancje bezpośrednio zagrażały życiu. Nie należy ich jednak ignorować, bo mogą znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.
Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej
- astma
- bezsenność
- biegunki
- bóle głowy
- bole stawów
- celiakia
- depresja
- drażliwość
- egzema
- fibromialgia
- hipoglikemia
- lęk
- migrena
- moczenie nocne
- nadaktywność u dzieci (ADHD)
- nieżyt żołądka
- problemy dermatologiczne
- przybieranie na wadze
- reumatoidalne zapalenie stawów
- wrzodziejące zapalenie okrężnicy
- wzdęcia
- zapalenie skóry
- zaparcia
- zespół jelita drażliwego
- złe wchłanianie pokarmu
- zmęczenie chroniczne
Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).
FOOD DETECTIVE
- Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe.
- Sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych.
- Wynik już po 40 minutach.
Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach.
Testowane pokarmy – jakie nietolerancje zbada test?
- Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
- Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
- Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
- Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra).
- Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
- Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
- Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
FOOD PRINT
Food Print™ to rodzina laboratoryjnych testów pozwalających na ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych. Testy te umożliwiają sprawdzenie reakcji organizmu na ponad 120 oraz ponad 200 produktów pokarmowych. Wykonywane są w laboratorium Cambridge-Diagnostics w Warszawie na podstawie przesłanej próbki krwi.
FOOD TEST
Food Print™ to rodzina laboratoryjnych testów pozwalających na ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych. Testy te umożliwiają sprawdzenie reakcji organizmu na ponad 120 oraz ponad 200 produktów pokarmowych. Wykonywane są w laboratorium Cambridge-Diagnostics w Warszawie na podstawie przesłanej próbki krwi.
LISTA BADANYCH PRODUKTÓW
Poniższa tabela przedstawia listę produktów objętych testami medycznymi.
Składnik pokarmowy | FP200+ | FP120+ | FT110 | FT40 | Food Detective | |
---|---|---|---|---|---|---|
Produkty mleczne | BIAŁKO JAJA | + | + | + | + | + |
ŻÓŁTKO JAJA | + | + | + | + | ||
MLEKO KROWIE | + | + | + | + | + | |
MLEKO KOZIE | + | + | + | |||
MLEKO OWCZE | + | + | + | |||
ALFA-LAKTOALBUMINA | + | |||||
BETA-LAKTOGLOBULINA | + | |||||
MLEKO BAWOLE | + | |||||
KAZEINA | + | |||||
Ryby i owoce morza | DORSZ | + | + | + | + | + |
PLAMIAK/ŁUPACZ | + | + | + | |||
FLĄDRA/PŁASTUGA | + | + | + | |||
KRAB | + | + | + | + | + | |
HOMAR | + | + | + | + | ||
KREWETKI | + | + | + | + | ||
MAŁŻE (Mytilus edulis) | + | + | + | |||
OSTRYGI | + | + | + | |||
PSTRĄG | + | + | + | + | ||
ŁOSOŚ | + | + | + | |||
TUŃCZYK | + | + | + | + | ||
SOLA | + | + | + | |||
PRZEGRZEBKI | + | + | ||||
ŚLEDŹ | + | + | ||||
MAKRELA | + | + | ||||
MIECZNIK | + | + | ||||
TURBOT | + | + | ||||
MAŁŻE (Venus mercenaria) | + | + | ||||
KAŁAMARNICA/KALMAR | + | + | ||||
MORSZCZUK | + | + | ||||
OŚMIORNICA | + | + | ||||
OKOŃ MORSKI | + | + | ||||
SARDYNKA | + | + | ||||
MĄTWA/SEPIA | + | + | ||||
ANCHOIS | + | + | ||||
OKOŃ | + | |||||
KARP | + | |||||
KAWIOR | + | |||||
SERCÓWKA JADALNA | + | |||||
WĘGORZ | + | |||||
WĄSONOGI | + | |||||
ŻABNICA | + | |||||
SZCZUPAK | + | |||||
DORADA | + | |||||
GLON ESPAGUETTE | + | |||||
GLON SPIRULINA | + | |||||
GLON WAKAME | + | |||||
MAŁŻ (Mytilus edulis) | + | |||||
MAŁŻ (Ensis directus) | + | |||||
MORLESZ (Pagellus centrodontus) | + | |||||
Owoce | JABŁKO | + | + | + | + | + |
CYTRYNA | + | + | + | + | + | |
POMARAŃCZA | + | + | + | + | ||
GRUSZKA | + | + | + | + | ||
TRUSKAWKA | + | + | + | + | + | |
WIŚNIA | + | + | + | |||
WINOGRONA (ciemne/jasne) | + | + | + | |||
LIMONKA | + | + | + | |||
ANANAS | + | + | + | |||
POMIDOR | + | + | + | + | ||
BANAN | + | + | + | |||
KIWI | + | + | + | |||
OLIWKI | + | + | + | + | ||
BRZOSKWINIA | + | + | + | |||
ŚLIWKA | + | + | + | |||
NEKTARYNKA | + | + | ||||
JEŻYNY | + | + | + | |||
GREJPFRUT | + | + | + | + | ||
MALINA | + | + | + | |||
CZARNA PORZECZKA | + | + | + | |||
ŻURAWINA | + | + | ||||
AVOCADO | + | + | ||||
MORELA | + | + | + | |||
MELON | + | + | + | + | ||
ARBUZ | + | + | ||||
FIGI | + | + | ||||
MANDARYNKI | + | + | ||||
JAGODY/BORÓWKI | + | |||||
GUAWA/GRUSZLA | + | |||||
LICZI CHIŃSKIE | + | |||||
MANGO | + | |||||
MORWA | + | |||||
PAPAJA | + | |||||
GRANAT | + | |||||
RODZYNKI | + | |||||
CZERWONA PORZECZKA | + | |||||
RABARBAR | + | |||||
DAKTYLE | + | |||||
Produkty zbożowe | KUKURYDZA | + | + | + | + | + |
OWIES | + | + | + | + | + | |
RYŻ | + | + | + | + | + | |
ŻYTO | + | + | + | + | + | |
PSZENICA | + | + | + | + | + | |
JĘCZMIEŃ | + | + | + | |||
PSZENICA DURUM/TWARDA | + | + | + | + | ||
GLIADYNA/GLUTEN | + | + | + | + | + | |
GRYKA ZWYCZAJNA | + | + | + | |||
OTRĘBY PSZENNE | + | + | ||||
PROSO/KASZA JAGLANA | + | + | ||||
LEN ZWYCZAJNY | + | |||||
TRANSGLUTAMINAZA | + | |||||
PSZENICA ORKISZ | + | |||||
SZARŁAT WYNIOSŁY | + | |||||
KUSKUS | + | |||||
KOMOSA RYŻOWA | + | |||||
MĄKA KUKURYDZIANA | + | |||||
GLIADYNA | + | |||||
TAPIOKA | + | |||||
SŁÓD | + | |||||
Zioła i przyprawy | CZOSNEK | + | + | + | + | |
GORCZYCA | + | + | + | |||
ZIARNA PIEPRZU (czarne/białe) | + | + | + | |||
PAPRYCZKA CHILLI (czerowna) | + | + | + | |||
NAĆ PIETRUSZKI | + | + | + | |||
BAZYLIA | + | + | + | |||
IMBIR | + | + | + | |||
CYNAMON | + | + | ||||
GOŹDZIKI | + | + | ||||
KOLENDRA | + | + | ||||
KMINEK | + | + | ||||
KOPEREK | + | + | ||||
CHMIEL | + | + | ||||
MIĘTA | + | + | ||||
GAŁKA MUSZKATOŁOWA | + | + | ||||
SZAŁWIA | + | + | ||||
TYMIANEK | + | + | ||||
WANILIA | + | + | ||||
MIŁORZĄB JAPOŃSKI | + | |||||
ANYŻ | + | |||||
ALOES | + | |||||
LIŚĆ LAUROWY | + | |||||
RUMIANEK | + | |||||
PIEPRZ KAJEŃSKI | + | |||||
CURRY | + | |||||
LUKRECJA | + | |||||
MAJERANEK | + | |||||
POKRZYWA | + | |||||
MIĘTA PIEPRZOWA | + | |||||
ROZMARYN | + | |||||
SZAFRAN | + | |||||
ESTRAGON | + | |||||
ŻEŃSZEŃ | + | |||||
Drób i mięso | KURCZAK | + | + | + | + | + |
WIEPRZOWINA | + | + | + | + | + | |
INDYK | + | + | + | + | ||
WOŁOWINA | + | + | + | + | + | |
JAGNIĘCINA | + | + | + | + | ||
KACZKA | + | + | ||||
CIELĘCINA | + | + | ||||
SARNINA | + | + | ||||
MIĘSO Z KRÓLIKA | + | + | ||||
KONINA | + | |||||
MIĘSO STRUSIE | + | |||||
MIĘSO Z WOŁA | + | |||||
MIĘSO Z KUROPATWY | + | |||||
MIĘSO PRZEPIÓRCZE | + | |||||
MIĘSO KOZIE | + | |||||
MIĘSO Z DZIKA | + | |||||
Orzechy | MIGDAŁY | + | + | + | + | + |
ORZECHY LASKOWE | + | + | + | + | ||
ORZESZKI ZIEMNE | + | + | + | + | + | |
PISTACJE | + | + | + | |||
ORZECHY WŁOSKIE | + | + | + | + | ||
KOKOS | + | + | ||||
ORZECHY BRAZYLIJSKIE | + | + | + | |||
ORZECHY NERKOWCA | + | + | + | + | ||
ORZESZKI PINI | + | + | ||||
CIBORA JADALNA | + | |||||
ORZECHY MAKADAMII | + | |||||
Warzywa | FASOLA BIAŁA | + | + | + | + | + |
FASOLA CZERWONA | + | + | + | + | ||
ZIELONY GROSZEK | + | + | + | + | ||
BROKUŁY | + | + | + | + | + | |
KAPUSTA BIAŁA | + | + | + | + | + | |
KALAFIOR | + | + | + | + | ||
ZIEMNIAKI | + | + | + | + | ||
SOJA | + | + | + | + | + | |
MARCHEW | + | + | + | + | ||
FASOLKA SZPARAGOWA | + | + | + | |||
BAKŁAŻAN | + | + | + | |||
OGÓREK | + | + | + | + | ||
SOCZEWICA | + | + | + | |||
SAŁATA | + | + | + | |||
CEBULA | + | + | + | |||
PAPRYKA (zielona/czerwoan/żółta) | + | + | + | + | ||
KABACZEK ZIELONY | + | + | ||||
DYNIA | + | |||||
CYKORIA | + | + | + | |||
SZPINAK | + | + | + | |||
SZPARAGI | + | + | ||||
BRUKSELKA | + | + | ||||
SELER | + | + | + | |||
BURAKI | + | + | ||||
POR | + | + | + | |||
KAPARY | + | + | ||||
KOPER WŁOSKI | + | + | ||||
KARCZOCHY | + | + | ||||
CIECIERZYCA/CIECIORKA | + | + | ||||
AMARANTUS/SZARŁAT | + | |||||
KAPUSTA CZERWONA | + | |||||
BÓB | + | |||||
BOĆWINA | + | |||||
RZODKIEWKA | + | |||||
RUKOLA | + | |||||
SZALOTKA | + | |||||
BATAT/SŁODKI ZIEMNIAK | + | |||||
RZEPA | + | |||||
RUKIEW WODNA | + | |||||
MANIOK JADALNY/JUKA | + | |||||
inne | DROŻDŻE PIEKARSKIE | + | + | + | + | + |
DROŻDŻE PIWOWARSKIE | + | + | + | + | ||
GRZYBY | + | + | + | + | ||
ZIARNO KAKAOWCA | + | + | + | + | ||
KAWA | + | + | + | |||
NASIONA SŁONECZNIKA | + | + | + | |||
SEZAM | + | + | + | |||
HERBATA CZARNA | + | + | + | + | ||
HERBATA ZIELONA | + | + | ||||
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI | + | + | ||||
RZEPAK | + | + | ||||
KASZTAN JADALNY | + | + | ||||
NASIONA KOLA | + | + | ||||
MIÓD | + | + | ||||
AGAR AGAR | + | |||||
CUKIER TRZCINOWY | + | |||||
SZARAŃCZYN STRĄKOWY | + |
*liczba i rodzaj badanych pokarmów może ulec zmianie.
**żródło: foodtest.pl; fooddetective.pl